Press cuttings
Presseklip

Spar Nord

Jørgen Svendsen dansk mester i OK-jolle

indsendt 15. aug. 2016 14.21 af Fjordens Helte   [ opdateret 15. aug. 2016 14.41 ]

Men svenske Hansson-Mild kåret som stævnevinder i Herslev Strand Sejlklub. 96 joller fra flere lande deltog. 
MinBaad | Kapsejlads | 14-08-2016 20:32 | Af Thomas Kvist
 
Det var en anelse reduceret flåde, der stævnede ud til DM’s afsluttende dag. Om det var et resultat af ømme ben efter tre hårde løb med fuld hængeluft i lørdagens løb, eller om det var Green-sejls sponsorat af drikkevarer til gallamiddagen, der gav et par afbud i feltet, skal være usagt, men ud af de 97 sejlere der havde været på vandet i de foregående dage, var der 68 sejlere på vandet i dagens første løb.
 
Der var varslet to sejladser, og med 6-7 m/s var det lagt op til en spændende optakt til DM’s afslutning.

6 omstarter
Som sædvanlig, bød dagen på rigtig mange starter, og selvom baneleder Troels Wester havde valgt at starte dagen med sort flag, afholdt det ikke sejlerne fra at ”gamble” med starten.
  
Første sejlads blev vundet af Gunter Arndt (Flensborg/Solrød), efterfulgt af Bo Petersen (Hellerup) på 2. pladsen og Jørgen Svendsen på 3. pladsen.
 
Efter 6 om-starter ved stævnets sidste sejlads, var der mange der blev taget for Sort-flag forseelser, og Jørgen Svendsen udnyttede fravær af stævnets førende sejler, Thomas Hansson-Mild og leverede endnu en 1. plads. Greg Wilcox (NZL) tog andenpladsen mens Martin v. Zimmermann (GER) kom ind på en tredjeplads.

75 gaver til uddeling
OK-Jolle-klubben og Herslev Strand Sejlklub havde fået doneret et hav af gaver fra sponsorer, og der var 75 præmier til uddeling. Seancen blev afsluttet med en takketale fra stævnets samlede vinder, Thomas Hansson-mild, som takkede for et helt igennem vellykket stævne, og sendte en stor tak til de danske sejlere for den gode konkurrence, og sendte afslutningsvis en meget stor tak til køkkenholdet, som modtog stående bifald fra alle stævnets deltagere.
 
Jørgen Svendsen blev den bedst placerede dansker, og blev derfor kåret som dansk mester. Bo Petersen og Stefan Myrälf høstede hhv. sølv og bronze.
 
 
 Fra venstre: Bo Petersen, Jørgen Svendsen og Stefan Myralf. Alle tre er over 50 år, men alle er i god form.

Resultater

Så skete det endelig!

indsendt 13. aug. 2016 04.30 af Herslev Strand Sejlklub   [ opdateret 13. aug. 2016 04.37 ]

VM-sølvvinder Svendsen fører kæmpe DM i OK-jolle.
 
Så skete det!! ENDELIG blev OK-jolle-DM skudt i gang. Fredag kl. 13.00 i Risø bredning, hvor 95 tændte OK-sejlere var klar på startlinjen.
Kapsejlads | 13-08-2016 00:11 | Af Tomas Kvist, Herslev Strand Sejlklub
 
Efter de efterhånden OK-obligatoriske omstarter, generelle tilbagekaldelser, U-flag og slutteligt Sort flag, kom flåden afsted … - i tredje forsøg.
 
95 både på startlinjen, giver en meget lang linje, som baneleder Troels Wester og det øvrige ”personale” på dommerbådene skulle holde udkig med, og erfaringen viser, at OK-sejlerne sjældent undlader at gå lige til grænsen (og ofte lidt over), når sejladserne bliver sat i gang.
 
Så var det vel egentlig en smule forventet, at der skulle noteres et par om-starter på blokken, før DM endeligt blev sat i gang.
 
Let vind på førstedagen 
 
Vejret var en udfordring på førstedagen, og vinden sprang 15 grader i begge retninger. Og når vindstyrken samtidig varierer fra ”fuld hængeluft” til passager, hvor sejlerne skulle helt ind i midten af båden, så var der udfordringer til alle. Der var med andre ord rigeligt med ”rummere” til de årvågne, mens andre blev sejlet lidt ned i feltet, med de altid tilhørende ”skrallere”.

Tæt pakket i toppen
 
Dagens første sejlads blev vundet af Anders Andersen, med Thomas Hansson-Mild og Bo Petersen på de to efterfølgende pladser, og der var tydeligvis nogle sejlere i feltet, der havde set, at der var stor fordel i ban ens ene side, da feltet stort set var delt i to – allerede ved første passage af topmærket.
 
Anden sejlads blev vundet af den nykårede VM-sølvvinder, Jørgen Svendsen, med to andre ”gamle kendinge” på de efterfølgende pladser; Bo Petersen og Thomas Hansson-Mild.
 
Selvom man skulle tro, at et felt på 100 joller til DM kunne flytte lidt rundt på placeringerne i feltet, så er alt stadig muligt i toppen, hvor der nu er 3 sejlere, der ligger helt lige på 5 points på førstepladsen: Jørgen Svendsen, Bo Petersen og Thomas Hansson-Mild.
 
Restituering på vej retur mod havnen
  
Med 95 joller på linjen, var der ikke nogen tvivl hos banelederen, om at det var springende nødvendigt at sejladserne skulle afvikles ude i ”Yderbredningen”, for at få plads til alle sejlerne.
 
Og, af samme grund, var der selvsagt også lidt transporttid på vej retur mod havnen efter sejladsen.
 
Men set ud fra den ”performance”, som sejlerne lagde for dagen i de to sejladser ude på banen, så kunne man da godt komme på den tanke, at en enkelt eller to af sejlerne fandt det helt OK, at man nu kunne nøjes med at sidde på kanten … - og sejle jollen som om den var en kølbåd, der sejler bedst med en krængning over 20 grader.

Møle-øl og grillede pølser på havnen
 
Når der så står en kold pilsner og venter på molen, og Herslev Strand Sejlklubs juniorer havde grillet pølser som supplement, så var der mange tilfredse blikke blandt sejlerne.

Vi sender en meget venlig tanke til alle vores sponsorer, som har været med til at spytte i kassen, så økonomien kunne bære såvel molepilsener som grillpølser. Aaahhh!... var den mest anvendte frase, umiddelbart efter hjemkomst til havnen.
 
Generalforsamling og ny bestyrelse
 
OK-klubbens bestyrelse havde benyttet lejligheden (som den sædvanligvis gør) til at afholde den årlige generalforsamling sammen med DM. Og, det imponerende fremmøde var givetvis ikke blevet mindre, af at OK-Jolle-klubben bød på en af Herslev Bryghus’ velskænkede fadøl.
 
2-3 kapsejladser lørdag
 
Vejrudsigten i morgen lover om mere blæsevejr, så vi er nogle, der glæder os lidt ekstra til sejladserne (Læses: Dem der har lidt mere vægt at hænge båden ned med!). Og, mon ikke banelederen så vil forkæle feltet med 3 sejladser i det fine vejr?
 
Thomas Kvist

Herslev Strand Sejlklub

Se også på MinBaad.dk

Ny rekord: 100 joller til DM i OK-jolle

indsendt 3. aug. 2016 01.41 af SRPI Inderfjord   [ opdateret 3. aug. 2016 01.52 ]

Med DM i Herslev Strand Sejlklub vil OK-sejlerne igen sprænge rammerne for antal tilmeldte til et danmarksmesterskab. Flere på Fyn og Jylland sejler nu i jollen. 
MinBaad | Kapsejlads | 03-08-2016 08:56 | Af Thomas Kvist
 
Sidste år kunne klassen rapportere om 80 tilmeldte til DM i Lundeborg, og allerede dengang var der snak om, at der ikke tidligere havde været så mange tilmeldte til DM - ej heller i de tidlige OK-jolle stormagtsdage tilbage i 1960'erne.
 
Men nu har klassen igen markeret sig som en klasse i vækst, og kan i år melde om udsigt til en startlinje med 100 både, hvor en stor del af klassens vækst kan tilskrives de nyeste vækstklubber vest for Storebælt i blandt andet Svendborg.
 
OK-jollen appellerer til det brede publikum
- OK-jollen udmærker sig igen som en jolle, der appellerer til det brede publikum. Og ja, indrømmet… - der er flere i feltet med grå stænk på toppen, end der er sejlere med en ny-erhvervet studenterhue, lyder det fra OK-klassens formand, Jesper Strandberg fra Herslev Strand Sejlklub.
 
Men, begge typer sejlere er at finde i feltet, og begge typer sejlere kan begå sig - og gør det sammen.
 
OK-sejlerne både kan og vil repræsentere en meget bred skare af sejlere, der alle har det til fælles, at de primært ønsker gode kapsejladsoplevelser på vandet, og befriende afslappet stemning på land.
 
Fremgang kommer ikke af sig selv
Meget af successen for OK-jollens vækst i Danmark kan tilskrives en velfungerende organisation samt de mange "all-inclusive" stævner, hvor aktiviteterne på land prioriteres på højde med aktiviteterne på kapejladsbanen.
 
- Desuden er det en meget væsentlig detalje, at OK-jolle-klubben har anskaffet flere lånejoller i rigtig god stand, som er placeret i forskellige sejlklubber rundt omkring i landet, siger Jesper Strandberg.
 
Her kan ny potentielle sejlere komme med ud i de etablerede jollefelter - og prøve en tur med de lokale helte.
 
- Og, som det hedder sig i OK-feltet, så "sælger jollen sig selv", når man har været en tur med på vandet. Får man blod på tanden efter en prøvetur, så kan en kapsejladsklar OK-jolle anskaffes fra 25-30.000 kr., forklarer Strandberg.
 
Tæt på 100 joller til DM i Herslev Strand Sejlklub 
Her, med ca. 1½ uge til stævnet er der 100 tilmeldte sejlere, og erfaringen viser, at der løbende vil komme tilmeldinger de kommende dage.
  
Den arrangerende klub Herslev Strand Sejlklub er en lille sejlklub, med lige knap 400 medlemmer, og klubben lægger en stor ære i at lavet et godt DM, og der er 40-50 frivillige, der er klar til at bidrage til festlighederne.
 
- Det er selvsagt også en stor udfordring at løfte en sådan opgave, når der pludselig kommer over 100 gæster til klubben. Men i 2013 afholdt samme gruppe af frivillige nordisk mesterskab (også for OK-jollen) og det er således en sejlklub fuld af forventning, der glæder sig til at tage imod de mange gæster, forklarer Strandberg. 
 

Rekordmange deltog i årets sidste stævne

indsendt 17. okt. 2015 08.58 af SRPI Inderfjord   [ opdateret 17. okt. 2015 09.15 af Lars Plejdrup ]

Dagbladet Roskilde Tidende | 14-10-2015 | Lejre-redaktionen 

Herslev Strand Sejlklub afsluttede sæsonen med dobbelt stævne og fik rekord stort deltagerantal med 65 joller - i dag har klubben Danmarks største flåde af OK-joller.
 
Forleden afholdt Herslev Strand Sejlklub et stævne for både OK-joller og Wayfarer-joller. Deltagerantallet i OK-feltet var rekordstort med 54 joller.
Wayfarer-jollerne, der modsat OK-jollen er en tomandsjolle, stillede med 11 joller, hvilket er et flot antal deltagere. Det er første gang i "nyere tid", at Herslev Strand Sejlklub holdt stævne for dem.Det er ikke tilfældigt at Wayfarer-joller var inviteret, da det er Herslev Strand Sejlklubs målsætning at udvide jolleaktiviteterne med netop dem, fortæller formand for klubben, Lars Jørgen Andresen.
På fem år har sejlklubben samlet Danmarks største "flåde" af OK-joller, med over 30 joller, der træner flere gange om ugen, og fortsætter sejladsen hver lørdag hele vinteren, til der kommer is på fjorden. For at motivere udviklingen har sejlklubben for nylig investeret i en Wayfarer-jolle, så nysgerrige kan få smag for sejlerlivet på jolleplan.
Både OK- og Wayfarer-joller appellerer typisk til sejlere på 40+, men ved dette weekendstævne var der flere yngre deltagere i begge jolleklasser.
 
Dygtig ung sejler
Frederik Dahl Hansen, der er "junior" i Herslev, vandt den interne kamp om klubmesterskabet. 16-årige Cecilie Tønder deltog for første gang i OK-jolle. Cecilie sejler normalt Zoom8, en typisk juniorjolle. Cecilie klarede sig flot i feltet, og det er nok ikke sidste gang, man ser en junior fra Herslev Strand Sejlklub i en OK-jolle.
En stærk gruppe af frivillige stod for afviklingen af stævnet med fuld forplejning. Allerede fra lørdag morgen var overliggeren sat højt med hjemmebagt brød til morgenmad, fortæller Lars Jørgen Andresen.
Efter lørdagens fire sejladser, der alle blev afviklet i fin stil, spredte duften af flæskesteg fra grillen sig over pladsen, medens OK-jollerne pakkede sammen, og Wayfarer sejlerne, der også skulle sejle søndag, nød den traditionelle moleøl. Aftenen bød på middag af høj kvalitet og sejlerfest til langt ud på natten.
Søndag gennemførtes tre sejladser yderligere for Wayfarer-jollerne i det flotteste efterårsvejr, med let til frisk vind og en efterårssol, der sendte varme stråler ud over fjorden.
 


Dommerbåd i trængsel af joller under stævnet. Foto Sejlfoto.dk
 
De stærke Frivillige
Søndag eftermiddag blev der afsluttet med præmieoverrækkelse for Wayfarer-jollerne, der nydes over en kop kaffe og hjemmelavet æblekage.
Alt i alt en skøn weekend. Alene det rekordhøje deltagerantal taler for det eftertragtede stævne, der gennemføres af en solid gruppe frivillige fra sejlklubben - lige i ånden for Herslev Strand Sejlklub, der siden 1969 er drevet af frivillige med en klubånd, der vil og kan drive en forening mod udvikling.
For næste sæson er der allerede flere stævner og aktiviteter i støbeskeen, så det høje aktivitetsniveau fortsætter med at understøtte sejlklubbens egentlige mål: at fremme livet til søs på Roskilde Fjord.
 
Frederik Dahl Hansen blev klubmester i OK-jolle sejlads. Foto Sejlfoto.dk 

DAGBLADET - www.sn.dk

54 OK-joller til klubmesterskab i Herslev - Myralf redder sejler

indsendt 16. okt. 2015 16.08 af Herslev Strand Sejlklub   [ opdateret 17. okt. 2015 01.01 af Lars Plejdrup ]


MinBaad | 12-10-2015 08:23 | af Thomas Kvist, Herslev Strand Sejlklub
 
Stefan Myrälf kravlede over på kæntret jolle, vendte den om, hvorefter han planede den tom for vand. Svendsen vandt stævne og verdensmester i H-båd, Frederik Dahl Hansen, blev klubmester med 6. plads.

De unge stemplede ind ved sæsonens sidste OK ranglistestævne i Herslev.
 
Normalt karakteriseres OK-jollefeltet ved at være fyldt op af mandlige sejlere, der har en dåbsattest der afslører, at alderen er mindst er 35+ men oftest også ældre.
 
Faktisk er det sjældent, at der ikke er repræsentanter for 70+ aldersklassen, når flåden stævner ud. Men, i sæsonens sidste ranglistestævne var der to sejlere, der ganske betydeligt aldersmæssigt trak ned på det sædvanlige gennemsnit.
 
Cecilie Tønder, en af Herslev Strand Sejlklubs juniorsejlere havde lånt OK-jolle (DEN1284), og tog kampen op mod feltets ”dinosaurer”.
 
Cecilie sejler Zoom8 til daglig, hvor hun for nylig hentet en flot placering som nr. 17 ved VM i Østrig.
 
Derudover talte feltet også en af de sejlere, der tidligere har været aktiv junior-sejler i Herslev, Frederik Dahl Hansen (DEN1405), som for nylig var med til at vinde VM i H-båd sammen med skipper Claus Høj Jensen. Så der var i høj grad lagt op til konkurrence fra de yngre sejlere.
 
Men til trods for, at der var varslet en nedjustering af gennemsnitsalderen, så var der bestemt ikke lavet om på den traditionelle forplejning, så kaffe og morgenmad stod klar til de mange sejlere fra morgenstunden.
 
Koner er køkkenhold
Køkkenholdet, som primært udgøres af OK-sejlernes koner, var mødt tidligt ind fra morgenstunden, så det var en duft af nybagte boller, der mødte sejlerne ved ankomsten til klubhuset. Morgenmad er jo trods alt dagens vigtigste måltid.
Fire sejladser
 
Ude på banen lød første varsel kl. 10:55, og den første start blev skudt i gang præcis kl. 11:00. Men, som det efterhånden er set ved rigtig mange OK-stævner, så er feltet ”tændt”, og mindst halvdelen af sejlerne var over linjen, hvilket betød en generel tilbagekaldelse i første sejlads.
 
Retur til startlinjen og næste start blev sat i gang med U-flaget (den såkaldte bløde sortflags regel), som konsekvent blev anvendt ved resten af stævnets sejladser.
 
Feltet kom fint afsted, og fjordens springende vind var ikke noget problem for den nykårede danske mester Jørgens Svendsen, som i suveræn stil sluttede som 1’er.
 
Stefan Myrälf - dagens redningsmand
På vandet hjælper sejlerne hinanden, og dagens sejlads var bestemt ikke nogen undtagelse. En uheldig sejler var kæntret og havde ikke haft succes med at bringe jollen på ret køl igen, og var til sidst løbet tør for kræfter.
 
Stefan Myrälf sejlede hen og samlede den forliste sejler op af det efterhånden kølige efterårsvand, og kravlede dernæst over på den kæntrede jolle, vendte den om, hvorefter han”bailede” den tom for vand.

Efter at have fulgt den (meget trætte) sejler et stykke ind mod havnen, byttede de to sejlere atter jolle, og Stefan kravlede retur i sin egen jolle (DEN 6), og var derefter klar til næste sejlads.

Se Søren Svarres foto fra sejladsen

Svendsen – 3 prikker 
Vinden springer ofte meget i fjorden, men som det var tilfældet i den første sejlads, så var det tilsyneladende forhold, der passede rigtig godt til Jørgen Svendsen, for han gentog successen fra første sejlads og sejlede også førstepladser hjem i 2. og 3. sejlads.

Den fjerde og sidste sejlads blev vundet af sidste års ranglistevinder, Rene Sarabia Johannsen.

Retur på land blev jollerne pakket sammen, mens en liflig duft at flæskesteg fra grillen også fyldte pladsen. Og umiddelbart inden aftenens festmiddag var der præmieoverrækkelse fra dagens stævne.

Stævnet blev vundet af Jørgen Svendsen, og HSS klubmester blev Frederik Dahl Hansen, med en placering som nummer 6 ud af i alt 54 joller. Se hele resultatlisten
Ranglistevinder – og årets Rookie
Årets ranglistevinder (Bo Petersen), der dog ikke havde sejlet med i dagens sejladser, kom forbi og blev hædret, og som det altid gøres ved ranglistekåringen, så blev der også udråbt en ”Årets rookie”.

Valget faldt i år på Svend Jacobsen (DEN112), som sandsynligvis er den OK-sejler med den højeste alder, der har modtaget denne hæder. Svends præcise alder er ikke kendt for redaktionen, men lad os bare nævne, at han trækker aldersgennemsnittet i modsat retning … - i fht. de to tidligere omtalte Herslev Strand-sejlere.

Fra Herslev Strand Sejlklub skal der lyde en tak til alle, der været med til at forme endnu en god sæson for OK-jollerne, og vi ser frem til at skyde sæsonen endegyldigt af ved MY-Way-Cup i Hellerup, d. 7/11. 
 
Frederik Dahl Hansen i blå jolle blev klubmester. Han er også verdensmester i H-båd med sin papfar, Claus Høj Jensen. Foto: Søren Svarre
 
Ung Zoom 8-sejler, Cecilie Tønder, en af Herslev Strand Sejlklubs juniorsejlere havde lånt OK-jolle (DEN1284), og tog kampen op mod feltets ”dinosaurer”. Foto: Søren Svarre
 
70-årige Jørgen Lindhardtsen tog 5. plads i Herslev Strand. Foto: Søren Svarre
 
 
http://minbaad.dk/sejl/

1-5 of 5