Forside‎ > ‎Nyheder og opslag‎ > ‎Juniornyt‎ > ‎

Vel overstået duelighedsprøve

indsendt 30. sep. 2014 00.52 af SRPI Inderfjord   [ opdateret 30. sep. 2014 03.44 af Juniorafdeling Hss ]
Kompas / Compass
Lørdag 20 september var eksamensdag for de resterende seks elever fra HSS' "Junior" duelighedskursus. 
 
Vi startede kurset med 11 elever, men forud for dagens eksamen, var der én der allerede havde bestået den praktiske prøve sammen med AOF’s eksamenshold og tre der havde aflagt den praktiske prøve 14 dage tidligere, pga. en meget booket kapsejlads-kalender. 
 
Tilbage var der seks friske sejlere, der skulle til eksamen lørdag, og forud for eksamen var der blevet trænet ihærdigt i sejlads (for sejl) og i motor-pensum (i Rasmus), og der var ingen tvivl om, at alle elever var ”klædt på” til opgaven. Nu skulle det duelighedsbevis bare sikres – gennem en flot aflagt praktisk prøve i én af klubbens ynglinge. Pensum var helt på plads, og udfordringer som ”Mand-overbord”, ”lægge til ved bøje”, stag-vendinger og bomninger og alt det andet - kunne bare komme an!
 
Men, som det så ofte sker med sejlads, så spiller vejret en rolle, som man måske ikke lige havde planlagt fra start. Lørdag morgen bød på 0 m/s og spejlblankt vand … - og tåge. Heldigvis havde alle elever forinden bestået den teoretiske eksamen, hvor der bliver lagt stor vægt på netop tågesignaler, og generelle vigeregler, så der var ingen der var i tvivl om, hvilket tågesignal man skulle afgive, selvom alle (på eksamensdagen) blev rykket fra et sejlbåd til et maskindrevet fartøj.
 
Til de interesserede, kan vi her supplere med, at tågesignalet for et maskindrevet fartøj, der er ”let” og som gør fart gennem vandet, er ”Én lang tone”, mens det for sejlbåden er ”Én lang tone, der er efterfulgt af to korte toner”.
 
Alle seks elever tog imod udfordringen, og aflagde duelighedsprøven i det maskindrevne fartøj, og alle bestod med glans. Søvejsregler er jo nu engang de samme, uanset hvilket fartøj man er blevet placeret i?
 
Her fra HSS’Juniorafdeling skal der lyde et rungende stort tillykke til alle de flittige elever, der har arbejdet benhårdt med alt fra kurs-linealer, tågesignaler, skibslys, mand-overbord, stagvendinger, bomninger, motorpensum og meget meget mere… - med teoretisk opstart i Januar, og med afsluttende praktisk eksamen i September. 
11 elever startede på kurset, og alle har bestået både teori og praksis, med den ene undtagelse, at én af eleverne lige nu er på efterskole, og derfor var forhindret i deltage i eksamen. 

Tak til de mange, der har hjulpet med til at dette ”Dueligheds-projekt” er blevet en succes. 

Generelt, så er vi meget stolte og også meget taknemmelige over, at det kunne lade sig gøre, at gennemføre et komplet duelighedskursus i HSS. Og der er mange, der har hjulpet til, og som derfor fortjener en stor tak. 

Den allerstørste tak skal gå til Ivan Kristiansen (Duelighedsunderviser hos AOF), der var med på denne idé helt fra starten. Ivan var garant for vores projekt, og har været en meget stor hjælp, og det er helt sikkert, at hvis vi ikke havde fået denne assistance, så havde vi i HSS ikke kunnet lave dette duelighedskursus i år. Samtidig skal der lyde en mindst lige så stor tak til Knud Bjerum (Klubbens kasserer), der har ydet en kæmpe indsats i forbindelse med vinterens teoriundervisning. Knud har trofast mødt op til alle vores teori-aftener, og har også været en meget vigtig sparringspartner, ved løsning af de teoretiske opgaver og indarbejdning af pensum. 
 
Og, naturligvis - ingen eksamen uden en censor. Tak til Kurt Jægerfeldt, som har været censor til begge vores eksaminer. Kurt har fra start, været meget positiv mht. at gennemføre dette kursus for klubbens juniorer, og har sørget for, at alle dele af pensum har været afdækket til begge eksamenstyper. 
 
Desuden skal lyde en stor tak til Lars J. Andresen, som ”Inspirator” til at få dette projekt sat i søen i første omgang, og som ”tovholder” på selve dagen, da undertegnede var til fødselsdag i ”det mørke” Jylland… - netop den dag, hvor den praktiske eksamen skulle afholdes. 
 
Og – tak til alle eleverne, som har taget udfordringen op, og som på flotteste vis har arbejdet stenhårdt med pensum, og som nu kan høste frugterne af den store indsats Hvor er det virkelig flot gået, og hvor er vi mange der er stolte af jer! 
 
Venlig hilsen … - en meget stolt juniorformand. 
 
Thomas Kvist
 
Juniorformand, Herslev Strand Sejlklub