Gershøj havn og landsby

Gershøj Havn er, med sine 60 både- og jollepladser, en idyllisk havn i kort afstand fra fra Herslev. Gæstepladserne uden på læmolen er vanskelige at anløbe ved hård østlig vind.
 
Gershøj havn Gershøj landsby 
 
Landsbyens navn er kendt siden år 1253, da den hed Gæshove; Gåsehøj på nudansk. Men udgravninger har blandt andet afsløret spredt bebyggelse allerede i stenalderen, for 5.000 år siden. Udgravningerne viste desuden at der ligget en stormandsgård i slutningen af vikingetiden, i 1.000 tallet.
 
En egentlig havn blev der for alvor brug for med dampskibenes fremkomst omkring år 1850.
Fiskerne fik først langt senere stor betydning for Gershøj.  
 
Gershøj Kro ligger direkte ved vandet, og er kendt for sine stegte ål; og hver onsdag serveres stegt flæsk ad libitum til en meget fornuftig pris. Fiskerbyen byder også på skøn natur og en masse frisk luft, som der er rig mulighed for at trave og jogge i.

Bundforhold og føde i fjorden er ifølge biologiske undersøgelser lovende for udviklingen af den ædle spisefisk, Pigvar. 30.000 små pighvar blev derfor udsat i fjorden fra Gershøj i september 2011 af Gershøj Fritidsfiskeriforening. Her er et par billeder fra udsætningen, taget af Elmer Madsen til artikel i Dagbladet, 24/9-11:
 
 
 
Læs mere om Gershøj på www.gershoej-by.dk og www.gershojbylaug.dk
Gershøj Havnevej 14
4070 Kirke Hyllinge
Tlf. 47 52 80 41