Dagbog fra sejlerlejren i Herslev, 25. til 30. juni 2011

Teksten herunder er sakset fra dagbogen på www.furesoesailing.dk/herslev, og nænsomt forkortet.
 
Ankomst (lørdag)
Meningen var vist at alle skulle være mødt til registrering 10:30, men da var kun en mindre del ankommet. Om det skyldes køen ved Roskilde-festivalen eller ringe navigeringsevner skal vi udlade at spekulere over. Ved 11-tiden var de fleste ankommet, hvorefter jolleudpakning og teltslagning kunne påbegyndes. Frokosten blev indtaget, hvorefter Ilene kunne byde velkommen til alle sejlere, trænere og forældre omkring 12:30.
Årets lejrtrøje var holdt i en frisk lilla farve, designet af Line Skafte fra BISK.
Vejret bød på frisk til hård vind, hvorfor de yngste ikke kom på vandet i egne joller. I stedet bød trænerne på aktiviteter med TORM-traileren samt sejlads i gummibåd. De mere erfarne sejlere fik et fint træningspas på vandet, men kunne ikke undgå et par kæntringer.
Før aftensmaden blev det obligatoriske gruppebillede taget. Det tog sin tid at få alle ungerne samlet, træner-Kasper skulle overtales til at spille lækker, og en edderkop skulle slås ihjel førend alle kunne sidde nogenlunde stille, så billedet kunne tages.
Aftensmaden bød på grill-burgers, som pga tekniske udfordringer i køkkenet blev en smule forsinket. Da burgerne indfandt sig, indfandt roen sig også hos de unge sejlere (til en vis grad – man skal jo ikke overdrive).
Resten af aftenen blev brugt på fodbold, volleyball, slentren rundt, og andet tant og fjas.
Alt i alt en god dag og en god start. Lejrledelsen havde dekreteret stilhed på campingpladsen fra 21:00 men det var ikke blevet helt forstået og/eller accepteret af alle de unge. Om det var pigerne efter drengene eller omvendt var umuligt at fastslå, men klokken blev henad 23:00 inden freden for alvor sænkede sig over pladsen. Ilene mente dog at det ville ændre sig de kommende aftener, af naturlige årsager.
En stille stund (søndag)


08:30 lukkede Bente Madmor og hendes hårdtarbejdende team op for en lækker morgen buffet bestående af varme boller m. smør, ost og marmelade, diverse morgenmadsprodukter fra Kelloggs og (for de hårdføre) varm havregrød. Ved samme lejlighed skulle sejlerne smøre deres madpakker.
Hvor lørdagen var præget at frisk til hård vind kunne man ikke beskylde søndagen for det samme. DMI havde lovet 2-3 m/sek inde ved havnen var der nærmest vindstille. Så formiddagens udsejlads foregik v.hj.a. padling, vrik og pump.
De fleste sejlede i deres primære jolle, men en håndfuld nye sejlere fik lov at prøve en RS Tera joller. 
Omkring 11:30 kom der lidt mere vind, og da sejlerne kom ind til frokost var vinden faktisk ganske fornuftig. Men det forsvandt igen efter en times tid. Eftermiddagens program stod derfor på en tilpasset udgave af den ædle diciplin “triathlon”, som dog mindede en del om et opgaveløb. Sejlerne blev delt op i et antal hold på tværs af klubberne, som så roterede rundt mellem de forskellige poster. Aktiviteten blev afsluttet med en store tovtræknings-konkurrence som alle gik op i med liv og sjæl.
Aftensmaden bestod af 18 kg culotte, som blev stegt mesterligt på vores store Weber-grill. Resultatet blev vel modtaget af den sultne flok.
Som aftenaktivitet havde Morten valgt at lægge op til snobrød, bagt over resterne af grill-briketterne fra culotterne. Desuden kom der gang i sit-on-top kajakkerne og surfbrædderne. 29’erne fik også en aftensejlads, ledsaget af en enkelt Laser-jolle.
Vind bruger vi ikke (mandag) Mandag startede som søndag sluttede; uden meget vind. TIl gengæld var solen kommet frem i al sin vælde, hvorfor lejrledelsen dekreterede "solfaktor stor” for alle deltagere og forældre.
Sejlerne blev delt op i hold. Nogle blev sat på kajakker og surfboards (altid en populær aktivitet), andre prøvede holdsejlads for opti’er. Zoom-sejlerne fik et pas for sig selv, mens en Yngling lå og baskede i heden uden at komme så vidt omkring. De lidt større jollesejlere fik formiddagen til at gå med at vedligeholde og reparere 29erne.
Frokostpausen blev udvidet til 14:30, da DMI havde lovet mere vind fra 15:00, men det viste sig at være en kort fornøjelse, der varede en lille time.
29erne fik dog en god lang tur på 6 timer. 420 og 405 jollerne tog en tur til Gershøj for at fange noget luft, med træning indlagt undervejs og frokost i det grønne. De øvrige grupper fik varierende tid på vandet. En af opti-grupperne tog tidligt ind, for at tage med træneren ud for at bytte joller med Zoom-sejlerne. Træneren skulle først hjælpe en nødstedt speedbåds-sejler, hvis motor var gået i stykker og blev slæbt ind til havnen.
Aftensmaden bestod af frikadeller, råkost og pasta. Den blev dog ca. 35 minutter forsinket, da køkkenholdet desværrre havde undervurderet hvor lang tid det tager at få store gryder i kog. Frikadellerne blev i starten rationeret, da køkkenholdet heller ikke kunne finde ud af at tælle. Men da alle havde fået første gang stod det klart at der var ganske mange frikadeller tilbage, hvorefter rationeringen blev ophævet.
Aftenen gik dels med sejlads i Laser og 405, og dels med badning, kajak- og surf-sejlads.
Så er der blæs på (tirsdag)Mandagens kedelige vejr blev erstattet af 6-7 m/sek, men solen forblev fremme i fuld styrke. Med andre ord; en dag med potentiale for en masse sejlads.
17 af de ældste sejlere blev sendt ud på den traditionelle overnatnings-tur, ledsaget af 2 følgebåde bemandet af Kasper og Helene.
Resten af sejlerne blev blandet lidt rundt og fik generelt mulighed for at sejle i en anden type jolle end den de normalt sejler i. De yngste optimister sejlede dog stadig i optimist, mens nogle af mere erfarne var blevet sat i en i Zoom eller Tera jolle. Disse jollers sejlere blev f.eks. ligeledes opgraderet til f.eks. 29er eller 405er. Et enkelt hold blev sat i gang med kajak og windsurfing.
Vinden tog dog lidt til op ad formiddagen, hviklet skabte lidt furore på vandet. En del af de mindste opti’er synes at det blev for spændende og tog ind, men et par rigtigt seje nye opti’er klarede hele turen på egen hånd. Et par af de nye 29’er besætninger fik øvet kæntringer til den store guldmedalje, mens holdet af Zoom-og Tera-sejlere-på-deltid generelt klarede sig fint og havde en god men lettere våd formiddag.
Om eftermiddagen sejlerne fik mulighed for (inden for visse rammer) selv at vælge hvad de ville sejle i. Pga. den fortsat kraftige vind var der nogle der valgte at blive på land, som så f.eks. blev brugt til et besøg hos bademesteren med den gule and på ryggen. Andre tog en tur i kajakkerne eller spillede vand-polo.
Ved 17-tiden blev der tilsat lidt dramatik da en af vores 29er grundstødte på en sten syd for Lindholm og fik smadret sværdet. Den måtte efterfølgende hentes af en gummibåd og bugseres ind til havnen.
Aftensmaden bestod af lagsagne med salat og flutes. Der blev som sædvanligt gjort godt indhug i maden af de sultne unge sejlere.
I natten klam og kold (tirsdag)
Skumle planer var lagt onsdag eftermiddag. Blå gruppe var blevet sendt til Frederikssund på overnatning, men rød gruppe skulle ikke snydes for en ekstra oplevelse. En nat-sejlads indgår normalt i Herslev-lejrens sortiment og denne lejr skulle ikke være en undtagelse. Så om aftenen blev der udfoldet ekstra store anstrengelser fra forældre-gruppen for at få de røde i seng til tiden. Da den sidste sejler var blevet puttet i sin sovepose klargjorde trænergruppen et antal optimist-, Zoom- og Tera-joller gjort klar uden sejl på havnen og forberedte et opgave-løb lige uden for havnen.
Lidt over midnat drog træner-flokken gennem rød gruppes afdeling og vækkede de unge sejlere med beskeden at de skulle være klar til at sejle om 10 minutter. Det var ikke alle sejlere der umiddelbart var positive overfor konceptet, og et enkelt ukvemsord kunne høres hist og her. Men efter lidt mere end 10 minutter var alle samlet på havnen og blev fordelt to og to i de klargjorte joller. Besætningerne padlede dernæst jollerne ud af havnen til banen, som var markeret med lys. Efter at have løst en række opgaver sejlede deltagerne ind igen og blev lagt i seng for anden gang.
Dagen derpå (onsdag)


Det var nogen søvnige sejlere fra rød gruppe der mødte til morgenmad. Årsagen var nok den afbrudte nattesøvn, så de unge var lovligt undskyldt.
Vejret var nærmest en fortsættelse af tirsdagens - høj sol og god vind. Vinden var dog lidt svagere, hviket bekom de yngste sejlere godt. Om formiddagen sejlede de fleste i egne joller. Optimisterne fik et godt træningspas, og Zoom- og Tera-jollerne var også ude.
Ynglingene med blå gruppe tog en del tid om at sejle tilbage, så en gummibåd blev fyldt op med yngre sejlere og sejlet op til Frederikssund. Ideen var at få blå gruppe hjem og sejle 29er, samt give de yngre sejlere en oplevelse sammen med en erfaren bådfører. Oplevelsen blev mere spændende en planlagt, da manøvrering i det smalle sejlrende var svær for den uøvede besætning. Men via coaching fra den dynamiske træner-duo Helene og Kasper blev grundstødninger undgået.
Eftermiddagen stod primært i Herslev Pokalens tegn, som er præmien for den traditionelle afsluttende kapsejlads for alle deltagende optimister. Feltet var bredt og omfattede både erfarne B- og C-sejlere, samt en håndfuld yngre C-opti’er, som deltog i en kapsejlads for første gang. Sidstnævnte havde en mægtig oplevelse da vinden var lige tilpas, selvom de ikke rigtigt kunne true toppen af klassementet.
29erne kom også på vandet, og 405’erne blev bemandet med C-optimister, der ikke havde lyst til at sejle kapsejlads. Sidstnævnte måtte sande at det kræver lidt mere kropsvægt og erfaring at sejle tomands-jolle sådan for alvor, men til gengæld fik de en del erfaring i at kæntre :-)
Aftenmenuen stod på den traditionsrige “Hawaii gryde” - en specialitet der mestres af medlemmer af Birkerød Sejlklub. Om det kræver hemmelige optagelsesritualer for at blive inviet i opskriften vides ikke med bestemthed, men redaktionen forestiller os noget med røbe kåber, månelys på kajen, ofring af friskfanget aborre, og den slags. Uanset hvad, så var resultatet glimrende, og alle gik mætte fra bords.
Om aftenen var der ingen sejlads-træning, da trænerne havde fået fri til at dyrke lidt vandsport selv. I stedet for gik aftenen med snobrød, hygge med vennerne, besøg i “smugkroen” og den slags.
Farvel og tak (torsdag)

Dagen startede uvant med at solen var skjult af morgendis. Disen lettede omkring 09:00, men der var stadig overskyet, og DMI lovede spredte regnbyger hist og her.
Programmet stod på en fælles udflugt til Gershøj - en lille havn i Roskilde Fjord, 5-6 km. fra Herslev. Det var imponerende at se hele flåden af opti-, Tera-, Zoom-, Laser-, 405-, 420- og 29er-joller, samt alt hvad der kunne flyde af følgebåde stævne ud fra Herslev Havn. Sejlerne sejlder for det meste deres egen jolle, men enkelte havde besluttet f.eks. at dele en Laser.
Vinden var jævn til frisk, og passede de fleste deltagere fint. Det første stykke måtte de krydse lidt, men efter at det første røde mærke kunne de holde en bekvem halvvind. Efter at pynten ved Vesterskov var passeret kunne Gershøj nås på en agten-for-tværs.
Trænerne havde til opgave at holde klasserne nogenlunde samlet, på samme måde som fårehunde løser deres opgave. Det blev gjort ved hele tiden at sende de forreste ned bag de bagerste. På denne måde ankom flokken nogenlunde samlet til Gershøj omkring 11:30. Det gav anledning til hektisk aktivitet på molen hvor alle sejlerne skulle modtages og fortøjes på en gang. De fleste joller kunne blive i vandet, men enkelte joller på luv side af molen blev løftet op på selve molen.
Frokosten blev efterfølgende indtaget i god ro og orden på havnemolen. Gershøj er ikke verdens største havn, men hvad der mangler i størrelse opvejes i hygge. Så der passerede nogle idylliske øjeblikke mens der blev gumlet.
Det holdt dog ikke så længe, og de unge sejlere fik tiden til at gå med diverse venskabelige bryde-øvelser, vandkampe og anden form for social aktivitet. Humøret steg endnu flere grader da det blev afsløret at visse sejlere nok bør få genopfrisket deres kendskab til knob og stik. En Laser-jolle og en Zoom-jolle havde nemlig revet sig løs og fandt på at sejle en tur for sig selv, og måtte efterfølgende indfanges med lasso af en følgebåd.
Herefter fik Anton’s far, æren af at blive kåret som “Mest Populære Mand på Molen”, da han ankom med bagagerummet fuldt af forskellige ispinde. Samtlige sejlere stillede sig pænt op og ventede på deres tur. For de yngste var det dog et svært valg der godt kunne tage lidt tid.
Da isen var spist og fordøjet og det stedlige toilet var blevet besøgt, vendte flåden næsen mod Herslev igen. Vinden friskede list op, men alle klarede turen hjem i fin stil uden kæntringer.
Herefter stod programmet på oprydning og pakning. Joller blev afrigget, følgebåde blev trukket på trailer, telte blev taget ned, børn og voksne gik rundt i hvad der lignede vild forvirring. En tiltagende regnbyge satte desuden lidt ekstra kolorik på situationen. Men på magisk vis gik det hele op i en højere enhed og Ilene kunne henad 18-tiden afholde den fælles afskedsceremoni, hvor glemte effekter først blev fremvist og de vindere af forskellige konkurrencer blev annonceret.
Herefter var det farvel og tak for i år, og på forhåbentlig gensyn til næste år.